Blog


Κεραλοιφή τρόπος παρασκευής και ιδιότητες

Κεραλοιφή τρόπος παρασκευής και ιδιότητες

Η κεραλοιφή είναι μια θεραπευτική κρέμα φτιαγμένη με 100% αγνά υλικά. Τα κύρια συστατικά της είναι κερί μέλισσας και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Και τα δύο συστατικά της είναι γνωστά από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές και επουλωτικές ιδιότητές τους. Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές κεραλοιφής και είναι κατάλληλες ακόμα και για βρέφη λίγων ημερών. Είναι κατάλληλη για σχεδόν όλες τις δερματικές παθήσεις χωρίς να δημιουργεί παρενέργειες. Συγκάματα, ξηροδερμίες, έκζεμα, σκασμένες θηλές από θηλασμό, αιμορροίδες, σκασμένα χείλη, πληγές, καψίματα, ρυτίδες, σπυράκια ακμής και άλλα πολλά, είναι τα προβλήματα που μπορεί να ανακουφίσει.

Τρύγος στο πεύκο

Τρύγος στο πεύκο

Στα τέλη Σεπτεμβρίου ξεκινά η καλύτερη περίοδος για την εκμετάλλευση του πευκόμελου, που διαρκεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Αρκετοί μελισσοκόμοι βασίζονται μόνο σ΄ αυτή την περίοδο για την παραγωγή μελιού. Προϋποθέσεις για την πληρέστερη  εκμετάλλευση του πευκόμελου είναι:


1. Έγκαιρη μεταφορά (συνήθως 15 – 20 Σεπτεμβρίου).
2. Μελίσσια με πολλά πλαίσια γόνου.
3. Όσο το δυνατόν μεγαλύτερα αποθέματα γύρης.
4. Μελίσσια «νηστικά» κατά την έκφραση των μελισσοκόμων, δηλ. τρυγημένα.

Σεμινάρια-εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας 2014

Σεμινάρια-εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας 2014

Εγκρίθηκε από το Τμήμα Μελισσοκομίας του ΥΠΑΤ το πρόγραμμα εκπαίδευσης για την υλοποίηση της Δράσης 1.3 ‘’Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων’’, ενώ δημοσιεύτηκαν αναλυτικά για κάθε περιφερειακή ενότητα ο χώρος και τα Κέντρα «Δήμητρα», που θα πραγματοποιηθούν τα σεμινάρια.

Τα σεμινάρια έχουν διάρκεια τριών ημερών και η ημερομηνία διεξαγωγής τους έχει οριστεί ως τις 31 Ιουλίου.

Στην ίδια εγκύκλιο που υπογράφει ο Υπουργός Γεώργιος Καρασμάνης, βρίσκεται επίσης ο κατάλογος των 86 εισηγητών για την πραγματοποίηση των 68 ταχύρυθμων εκπαιδεύσεων μελισσοκόμων. Τα σεμινάρια έχουν διάρκεια τριών ημερών και η ημερομηνία διεξαγωγής τους έχει οριστεί ως τις 31 Ιουλίου.

Βρείτε εδώ αναλυτικά τη λίστα των χώρων της διεξαγωγής

 

Το μέλι και η συλλογή του

Το μέλι και η συλλογή του

Στην Ελλάδα αλλά και αλλού το μέλι αποτελεί το κύριο μελισσοκομικό προϊόν για το σύνολο σχεδόν των μελισσοκομικών μονάδων. Η απόληψη (συλλογή, τρύγος) του μελιού μπορεί να γίνει μια, δύο ή και περισσότερες φορές τον χρόνο χωρίς όμως να αποκλείεται και η περίπτωση να μη γίνει και καθόλου.

Βασικές προϋποθέσεις για την παραγωγή μελιού είναι η ύπαρξη μελισσοβοσκών (ανθισμένα μελισσοκομικά φυτά ή μελιτώματα) και δυνατών (με μεγάλο πληθυσμό) μελισσιών. Γνωρίζοντας ο μελισσοκόμος πότε υπάρχει η κύρια ανθοφορία στην περιοχή του (η ανθοφορία δηλαδή από την οποία αναμένει να πάρει μέλι), φροντίζει ώστε τότε να έχουν αναπτύξει τα μελίσσια του τον μεγαλύτερο δυνατό πληθυσμό.

Το λιγότερο μια εβδομάδα πριν την κύρια ανθοφορία χρειάζεται να γίνει επιθεώρηση στα μελίσσια. Δεν επιτρέπεται να γίνονται επιθεωρήσεις κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας για να μην ενοχλούνται οι συλλέκτριες μέλισσες και για να μην παίρνει οσμή από τον καπνό που χρησιμοποιούμε το μέλι.

Το νερό και οι μέλισσες

Το νερό και οι μέλισσες

Εξασφάλιση νερού στις μέλισσες
 
Η εξασφάλιση νερού στις μέλισσες αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για μια επιτυχημένη ανάπτυξη του μελισσιού και μία καλή παραγωγή. Η ωοτοκία της βασίλισσας και η επέκταση της γονοφωλιάς επηρεάζεται άμεσα από την επάρκεια νερού στην κυψέλη. Οι μέλισσες μπορούν για ένα διάστημα να εκθρέψουν γόνο χωρίς να έχουν στη διάθεσή του γύρη, μετακινώντας πρωτείνες από άλλα σημεία του σώματός τους προς τους αδένες παραγωγής βασιλικού πολτού, δεν μπορούν όμως να εκθρέψουν γόνο χωρίς νερό.

 

Σεμινάριο μελισσοκομίας στην Καβάλα.

Σεμινάριο μελισσοκομίας στην Καβάλα.

Ο Μελισσοκομικός σύλλογος Καβάλας διοργανώνει σεμινάριο μελισσοκομίας. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 28-29-30 Μαρτίου 2014 στον χώρο του εμπορικού επιμελητηρίου από τις 14:00-18:00.Τα θέματα του σεμιναρίου θα είναι: «Βασιλοτροφία ( θεωρία και πρακτική).»  "Ποιοτικός έλεγχος μελιού". «Ενημέρωση νέων μελισσοκόμων». Θα διδάξουν καθηγητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και θα δοθούν πτυχία παρακολούθησης. Στις εγγραφές παρακολούθησης του σεμιναρίου θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Πληροφορίες τηλ. Μπέλλος Σίμος 6944865866  Γιαγκουδάκης Χάρης 6946154000

 

 

Ημερίδα για τη Μελισσοχλωρίδα, Θεσ/κη 22/2/2014

Ημερίδα για τη Μελισσοχλωρίδα, Θεσ/κη 22/2/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας και το Εργαστήριο Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας σε συνεργασία με το Σύλλογο Μελισσοκόμων Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν ημερίδα με τίτλο:

«Η Ανάγκη Διατήρησης και Επέκτασης της Μελισσοκομικής Χλωρίδας για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Μελισσοκομίας»

Η μερίδα θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο της Επιστήμης Τεχνολογίας Τροφίμων που βρίσκεται στο αγρόκτημα του ΑΠΘ, στις 22/2/2014, ώρα 10:00 έως 16:00

Στόχος της Ημερίδας είναι η αναζήτηση συνεργασιών μελισσοκόμων με Δασολογους, Γεωπόνους και άλλους ειδικούς επιστήμονες για μια σχεδιασμένη επέκταση της μελισσοχλωρίδας και η οργάνωση των μελισσοκόμων σε προγράμματα δενδροφυτεύσεων. Την ημερίδα αναμένεται ότι θα παρακολουθήσουν αρκετοί μελισσοκόμοι, φοιτητές και πλήθος ενδιαφερομένων. Το πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνει:

Η εξαιρετική θρεπτική αξία του ταχινιού

Η εξαιρετική θρεπτική αξία του ταχινιού

Αποτελεί επίσης ένα ιδανικό συμπλήρωμα για το πρόγευμα και τις σαλάτες.

Το ταχίνι, έχοντας ως πρώτη ύλη το σουσάμι, αποτελεί φυτικής προέλευσης τρόφιμο με υψηλής βιολογικής αξίας φυτική πρωτεΐνη. Είναι πλούσιο σε αμινοξέα όπως η μεθειονίνη, η τρυπτοφάνη, η λευκίνη και η αργινίνη, ενώ είναι σχετικά φτωχή η περιεκτικότητά του σε λυσίνη. Κατά συνέπεια, όταν συνδυαστεί με τρόφιμα που περιέχουν λυσίνη, όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, η πρωτεΐνη που προκύπτει είναι υψηλής βιολογικής αξίας και διαθεσιμότητας, καθώς πλησιάζει τη βιολογική αξία ζωικών πρωτεϊνών, όπως η καζεΐνης.

Η έλλειψη μελισσών απειλεί τις ευρωπαϊκές καλλιέργειες

Η έλλειψη μελισσών απειλεί τις ευρωπαϊκές καλλιέργειες

Σε περισσότερες από τις μισές χώρες της Ευρώπης δεν υπάρχουν πλέον αρκετές μέλισσες για να επικονιάσουν τα φυτά, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η αναπαραγωγή των τελευταίων, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα (με ελληνική συμμετοχή), που αποδίδει το πρόβλημα, μεταξύ άλλων, στην επέκταση των φυτικών βιοκαυσίμων, τα οποία έχουν αυξήσει τη ζήτηση για περισσότερες «ενεργειακές» καλλιέργειες και, κατά συνέπεια, για περισσότερες μέλισσες.

Μπακλαβαδάκια με μέλι από τον Ηλία Μαμαλάκη

Μπακλαβαδάκια με μέλι από τον Ηλία Μαμαλάκη

υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας για μπακλαβά
1 κιλό καρυδόψιχα
2 κ.σ. κοφτές τριμμένη κανέλα
1 κ.σ. γαρίφαλα λεπτοκοπανισμένα στο γουδί
10 κ.σ. ζάχαρη
300 γρ. Χωριό Βούτυρο τ. Κερκύρας
350 γρ. καλό μέλι