Blog


Μπακλαβαδάκια με μέλι από τον Ηλία Μαμαλάκη

Μπακλαβαδάκια με μέλι από τον Ηλία Μαμαλάκη

υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας για μπακλαβά
1 κιλό καρυδόψιχα
2 κ.σ. κοφτές τριμμένη κανέλα
1 κ.σ. γαρίφαλα λεπτοκοπανισμένα στο γουδί
10 κ.σ. ζάχαρη
300 γρ. Χωριό Βούτυρο τ. Κερκύρας
350 γρ. καλό μέλι

 

Μελομακάρονα που στάζουν μέλι

Μελομακάρονα που στάζουν μέλι

Τι θα ήταν τα Χριστούγεννα χωρίς γλυκά;  Λιγότερο νόστιμα… Γι΄ αυτό κάθε χρόνο τα μελώνουμε και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες παίρνουν θέση στο γιορτινό τραπέζι και πολύ καλά κάνουν!

Το μελομακάρονο δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί το πλέον παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο και πρωτοχρονιάτικο γλυκό, αφού κυρίαρχο στη συνταγή του έχει το μέλι – σύμβολο γονιμότητας και ευζωίας από την αρχαιότητα. Αυτό είναι που μας δίνει μια γλυκιά ελπίδα για τα καλά που ευχόμαστε να φέρει μαζί του ο καινούργιος χρόνος. Ανεξάρτητα όμως από τους συμβολισμούς, αυτό το υπέροχο γλύκισμα, φτιαγμένο με διάφορες παραλλαγές, απλό ή γεμιστό, είναι σκέτη απόλαυση.

Θεσμοφόρια 2013: Πράσινη ελιά, λάδι, μέλι και φρούτα οι «πρεσβευτές» της Κεντρικής Μακεδονίας

Θεσμοφόρια 2013: Πράσινη ελιά, λάδι, μέλι και φρούτα οι «πρεσβευτές» της Κεντρικής Μακεδονίας

Με τα ποιοτικά της προϊόντα, το λάδι, την πράσινη ελιά, το μέλι και τα φρούτα της επιχειρεί η Κεντρική Μακεδονία να προσελκύσει τουρίστες από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο. Στο πλαίσιο αυτό συμμετέχει στη διοργάνωση «Θεσμοφόρια 2013», που διοργανώνεται από την Παρασκευή 24 μέχρι την Κυριακή 26 Μαΐου, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

«Σκοπός μας είναι να κάνουμε τα ποιοτικά αγροτικά μας προϊόντα πρεσβευτές του τουρισμού και να αναδείξουμε την περιοχή μας σε κορυφαίο γαστρονομικό και τουριστικό προορισμό» δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Γιώργος και διευκρινίζει ότι τα παραπάνω προϊόντα έχουν επιλεγεί για να συμμετέχουν στο «καλάθι» της Περιφέρειας που θα παρουσιαστεί στη διοργάνωση.

Πανευρωπαϊκή συνάντηση Μελισσοκομίας στο ΑΠΘ

Πανευρωπαϊκή συνάντηση Μελισσοκομίας στο ΑΠΘ

Η συνάντηση διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Α.Π.Θ. και τη Διεθνή Επιτροπή για το Μέλι (International Honey Commission) και πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Απριλίου στην Περαία και την Πέμπτη 11 Απριλίου στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας, στο Αγρόκτημα του Α.Π.Θ.

Απρίλιος: Οι εργασίες του μελισσοκόμου

Απρίλιος: Οι εργασίες του μελισσοκόμου

Ο μήνας αυτός της Άνοιξης, που με τον ερχομό του απομακρύνεται ο κίνδυνος παρατεταμένων δυσμενών καιρικών συνθηκών για την μελισσοκομία, είναι η πιο πλήρης μελισσοκομική περίοδος. Αναφέρομαι βέβαια, τόσο στη δραστηριότητα των μελισσοσμηνών, όσο και στις εργασίες του μελισσοκόμου.

  • Η άνοδος της θερμοκρασίας του αέρα, η προοδευτική αύξηση του αριθμού ωρών ηλιακού φωτός, η επαρκής εδαφική υγρασία από τις χειμωνιάτινες και ανοιξιάτικες βροχές, «ζωντανεύουν» τη φύση και τα μελισσοσμήνη.
  • Το φρέσκο νέκταρ και η γύρη έρχονται στην κυψέλη σε μεγαλύτερεςποσότητες, η βασίλισσα γεννά τα περισσότερα αυγά από κάθε άλληπερίοδο του έτους, καινούργιες κηρήθρες κτίζονται, ο αριθμός των κηφήνων αυξάνει, εμφανίζονται τα «ξεκινήματα» βασιλικών κελιών. Όλα τα παραπάνω θα έχουν φυσική κατάληξη προς τα μέσα ή το τέλος του μήνα,τη σμηνουργία, για τον πολλαπλασιασμό του είδους.
  •  Ο μελισσοκόμος με τη σειρά του έχει πολλές εργασίες να κάνει που θα σημαδέψουν την επιτυχία αυτής της χρονιάς και της επόμενης.
  • Παράγει ή προμηθεύεται νέες βασίλισσες για την αντικατάσταση των ηλικιωμένων, μη παραγωγικών ή ακατάλληλων βασιλισσών.
  • Επιθεωρεί τακτικά τα μελίσσια του για να προλάβει τις ανάγκες τους σε νέα φύλλα κηρήθρας ή πρόσθετου χώρου για την επέκταση της γονοφωλιάς, προσθήκη ορόφων, πρόληψη και καταστολή της σμηνουργίας, διαπίστωση και αντιμετώπιση ασθενειών κλπ.
  • Μεταφέρει τα μελίσσια του σε περιοχές με πλούσια νεκταροέκκριση ή μελιτοέκκριση με στόχους, την κάλυψη των μεγάλων αναγκών τωνσμηνών σε τροφές για την εκτροφή γόνου, την δημιουργία αποθεμάτων για τον επόμενο μήνα, σε μερικές περιπτώσεις την πραγματοποίηση πρώιμου τρύγου μελιού, αλλά και την συμπληρωματική τροφοδότηση όταν οι ανωτέρω προσδοκίες δεν πραγματοποιηθούν από δυσμενείς καιρικές συνθήκες ή ανεπιτυχείς μεταφορές.

Ο μήνας αυτός λοιπόν τα έχει όλα : μεγάλη δραστηριότητα και ανάπτυξη των μελισσιών, πολλές εργασίες και απασχόληση για τον μελισσοκόμο.

 

Πηγή: «ΕΠΟΧΙΑΚΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ» – Δημήτρης Τσέλλιος, Γεωπόνος Αναπληρωτής Ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ, Διευθυντής Ινστιτούτου Μελισσοκομίας.

Μικρός Θησαυρός Νο1

Από τα πρώτα μελισσοκομικά βιβλία που έπιασα στα χέρια μου ήταν το βιβλίο του Γεώργιου Δροσίνη Αι Μέλισσαι. Από τα πρώτα μελισσοκομικά βιβλία που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα (από αυτά που έχω καταγράψει εγώ έως σήμερα στην ελληνική βιβλιογραφία) το οποίο ενημερώνει τον κόσμο της υπαίθρου -και όχι μόνο- για τη νέα Ευρωπαική κυψέλη, για τη μελισσοκομία και τα οφέλη της...

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΩΝ

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΩΝ

του Πασχάλη Χαριζάνη | Εργαστήριο Σηροτροφίας & Μελισσοκομίας Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

I. ΓΕΝΙΚΑ
Σε ένα μελίσσι η βασίλισσα παίζει τον πρωταρχικό ρόλο και η απόδοση του μελισσιού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ποιότητά της. Κάθε προσπάθεια για την εκτροφή άριστων βασιλισσών αξίζει τον κόπο και οι προσπάθειες του μελισσοκόμου ανταμείβονται στο πολλαπλάσιο. Για να εξασφαλίσουμε ένα υγιές και παραγωγικό μελίσσι θα πρέπει να αντικαθιστούμε τη βασίλισσά του κάθε χρόνο ή στη χειρότερη περίπτωση, κάθε δύο χρόνια.Με τη σωστή γενετική βελτίωση και κατόπιν τη συστηματική βασιλοτροφία μπορούμε να παράγουμε πολλές και άριστες βασίλισσες.

Συρμάτωση των πλαισίων και φύλλα κηρήθρας

Συρμάτωση των πλαισίων και φύλλα κηρήθρας

Η συρμάτωση των πλαισίων, το δέσιμο και το πέρασμα των φύλλων κηρήθρας δεν είναι δύσκολη δουλειά,  μπορεί να γίνει απ’ όλα τα μέλη της οικογένειας του μελισσοκόμου, εκτός ίσως του δεσίματος που απαιτεί σχετική μυϊκή δύναμη, συνήθως στο σπίτι ή στην αποθήκη, με σχετική άνεση και γίνεται κατά κανόνα την άνοιξη ή αρχές καλοκαιριού, τότε που τα μελίσσια «δουλεύουν», αυξάνονται, ο «μελισσοκομικός πυρετός» του μελισσοκόμου είναι στα ύψη του, γεγονός που την καθιστά ευχάριστη εργασία...

Ημερίδα «Μέλισσα, περιβάλλον, φυτά, προϊόντα»

Ημερίδα «Μέλισσα, περιβάλλον, φυτά, προϊόντα»

To Σάββατο 2 Μαρτίου και ώρα 10:30 στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Νέων Μουδανιών,  πραγματοποιείται Ημερίδα με τίτλο «Μέλισσα, περιβάλλον, φυτά, προϊόντα»...

Ο «ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ» ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ

Ο «ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ» ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ

Του ΣΠΥΡΟΥ ΣΚΑΡΕΑ Γεωπόνου – Εντομολόγου M.Sc.

Δημοσιευμένο άρθρο στο Τεύχος 19 του Μελισσοκομικού Βήματος- σελ.17

Από τις αρχικές κινήσεις του νέου μελισσοκόμου είναι και η αγορά των πρώτων του μελισσιών.

Επειδή η ενέργεια αυτή είναι αρκετά σημαντική και οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν δυσκολίες, κυρίως λόγω της απειρίας, θα αναλύσω τις κινήσεις που πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα, ώστε τελικά ο αγοραστής να προμηθευτεί το όσο γίνεται καλύτερο υλικό...

Τα φυτά και οι μέλισσες επικοινωνούν μέσω ηλεκτρικών σημάτων

Τα φυτά και οι μέλισσες επικοινωνούν μέσω ηλεκτρικών σημάτων

Τα έντομα που επικονιάζουν τα φυτά, όπως οι μέλισσες, έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται και να ξεχωρίζουν τα αόρατα ηλεκτρικά σήματα που εκπέμπουν τα λουλούδια, ώστε να «διαφημίζουν» το νέκταρ τους, ανακάλυψαν για πρώτη φορά βρετανοί επιστήμονες.

Με άλλα λόγια, τα φυτά δεν αρκούνται στα ευωδιαστά λουλούδια και τα φανταχτερά σχήματα, αλλά επιπλέον δημιουργούν ηλεκτρικά πεδία γύρω τους, ως μεθόδους επικοινωνίας με τα έντομα, προκειμένου να διευκολύνουν τη διαδικασία της επικονίασης.

Αν επιβεβαιωθεί ότι όντως οι μέλισσες έχουν μια «έκτη» ηλεκτρική αίσθηση, θα είναι το πρώτο ζώο που ανακαλύπτεται να διαθέτει τέτοια ικανότητα στον αέρα. Ήδη ορισμένα ψάρια και αμφίβια έχουν βρεθεί πώς έχουν αυτή την ικανότητα να ανιχνεύουν ηλεκτρικά πεδία στο περιβάλλον τους...

Υλοποίηση δράσεων » Αντικατάσταση κυψελών» και «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας»

Υλοποίηση δράσεων » Αντικατάσταση κυψελών» και «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας»

Η ΟΜΣΕ (Oμοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος) ενημερώνει ότι ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στις 2 δράσεις από 1η Φεβρουαρίου 2013.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Κέντρο Μελισσοκομίας της περιοχής σας.