Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/melissokomika/www/www/components/com_k2/models/item.php on line 853

Blog

Η παραγωγή γύρης Κύριο

Η   ΠΑΡΑΓΩΓΗ   ΓΥΡΗΣ

Πασχάλης Χαριζάνης

     Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

                                                                                            

Α. ΣΚΟΠΟΣ

Η εκμάθηση της διαδικασίας παραγωγής γύρης η οποία μπορεί να είναι σε μικρή ή σε εμπορική κλίμακα για συμπληρωματικό εισόδημα το οποίο είναι σταθερό κάθε άνοιξη και επηρεάζεται λιγότερο από τις καιρικές συνθήκες σε σχέση με την παραγωγή μελιού.

 

Β. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΥΡΗ;

Η γύρη παράγεται στους ανθήρες των λουλουδιών από όπου τη συλλέγουν οι μέλισσες. Είναι η πλουσιότερη φυτική τροφή σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και απαραίτητα αμινοξέα. Περιέχει κατά μέσο

όρο 23% πρωτεΐνες, 5% λιπίδια, 27% υδατάνθρακες, σχεδόν όλο το σύμπλοκο των βιταμινών Β, βιταμίνη Η, βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε και είναι πλούσια σε ανόργανα άλατα.

 

Γ. ΧΡΗΣΕΙΣ

  1. Στη διατροφή των μελισσών για παραγωγή γόνου όταν υπάρχει ξηρασία.
  2. Στη διατροφή του ανθρώπου
  3. Στην παραγωγή καλλυντικών
  4. Στη φαρμακευτική
  5. Στην έρευνα για αλλεργίες

Δ. ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Τα 15 γραμμάρια ( μία κουταλιά της σούπας) γύρης την ημέρα καλύπτουν τις ανάγκες ενός μέσου βάρους άνθρωπο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Η κατανάλωση γύρης πρέπει να ξεκινήσει με μικρή ποσότητα μέχρι να συνηθίσει το στομάχι.

  1. Αυξάνει την αντίσταση των τριχοειδών αγγείων (προφύλαξη από εγκεφαλικές αιμορραγίες.
  2. Ενισχύει τη συστολή της καρδιάς
  3. Έχει διουρητική δράση
  4. Περιορίζει τη φλεγμονή και δυσφορία σε ασθενείς που υποφέρουν από την καλοήθη φλεγμονή του προστάτη.
  5. Δυναμώνει τους εξασθενημένους οργανισμούς (προάγει την καλή φυσική κατάσταση του σώματος).

    Ε. ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ

    Η συλλογή της γίνεται με τη γυρεοπαγίδα, μια συσκευή η οποία εφαρμόζεται στην είσοδο της κυψέλης, για να κατακρατεί (αφαιρεί) τη γύρη από τα πόδια των γυρεοσυλλεκτριών εργατριών.

    Η γυρεοπαγίδα είναι κατασκευασμένη από πλαστικό ή ξύλο και μπορεί να συλλέγει πάνω από 50% της γύρης που εισέρχεται μέσα στην κυψέλη. Η συσκευή καταπονεί το μελίσσι γιατί δυσκολεύει τη διέλευση των μελισσών και του στερεί ένα μέρος γύρης που προορίζεται για την εκτροφή του γόνου.

                                                                                         

    ΣΤ. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ

    1. Η γυρεοπαγίδα πρέπει να τοποθετείται μόνο σε υγιή μελίσσια.
    2. Η γυρεοπαγίδα πρέπει να τοποθετείται μόνο σε δυνατά μελίσσια
    3. Η γυρεοπαγίδα πρέπει να τοποθετείται κατά τη διάρκεια καλής ανθοφορίας.
    4. Η γυρεοπαγίδα πρέπει να αφαιρείται κατά διαστήματα (7-10 ημερών) για να επιτρέπει έτσι στο μελίσσι να αποθηκεύει γύρη για τη διατροφή του.
    5. Η γύρη πρέπει να αφαιρείται κάθε μέρα για να μην αλλοιώνεται.
    6. Η γύρη πρέπει αφού καθαριστεί από ξένα σώματα να συσκευάζεται σε μικρές συσκευασίες και να αποθηκεύεται στο ψυγείο (3-5 oC) για λίγες ημέρες, ή στον καταψύκτη (-15 έως -18 oC) για διάστημα ακόμη και ένα χρόνο. Η ποσότητα γύρης 200 γραμμαρίων την ημέρα από ένα δυνατό μελίσσι είναι συνήθης, χωρίς βέβαια να αποκλείονται και ποσότητες των 500 γραμμαρίων την ημέρα.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/melissokomika/www/www/templates/jv-flatize/html/com_k2/templates/default/item.php on line 356

Προσθήκη σχολίου